Per MALM

Per eller Pelle Malm som jag oftast kallar mig är en pensionerad doktor från landet som hela livet ägnat sig åt att skriva mer eller mindre sanningsenliga historier.

Under många år skrev jag berättelser om mina patienter, berättelser som kallas journalanteckningar. Jag fick genom åren ta del av fantastiska livsöden, ibland tragiska, ibland komiska men nästan aldrig tråkiga. Som alla historier som återberättas färgas texten av såväl berättaren som författaren, och även journaler måste läsas med den reservationen.

Under många år utbildade jag yngre läkare och upptäckte snart att boklig bildning är nog så viktig men ett gott omdöme ibland ännu bättre.

Min första bok ”Mina patientfall eller berättelser från en sjukstuga” var ett försök av mig att förmedla klokskap och gott omdöme till inte bara unga läkare, utan även till alla nya och gamla patienter.

Min andra bok ”Doktor utan skyddsnät, en resa genom sjukvården i tid och rum” är en självbiografi om att vara doktor på landet under nästan 45 år. Den är en blandning av navelskådning, och kritisk granskning av sjukvårdens organisation och utförande. De av mina patienter, som inte fick plats i min första bok, finns med här, åter med komiska eller tragiska men aldrig tråkiga livsöden. Läsarna garanteras både gråt och skratt och kanske kan boken även stämma till lite eftertanke. Allt var inte bättre förr, men visst följde en del av barnet med badvattnet ut, när sjukvården skulle reformeras.

Av Per Malm

Tillagd i varukorgen