LINDEBORG; Staffan

För två år sedan när jag började flytta mitt arkiv från det stora huset i Hestra till det något större i Jönköping hittade jag ett par foton jag inte kom ihåg att jag hade. Det var ett  från 1974, Houston Texas, på Björn Borg och mig. Och ett från Kalifornien 1977 på Formel 1-föraren Ronnie Peterson och mig. Samma vecka våren 2017 fick jag ett samtal med en ny påstötning om att jag borde skriva mina memoarer. Jag började fundera, göra research och ganska snart – utan att snacka om det – skriva. Jag har en bra struktur på mina dagböcker sedan slutet av 60-talet och dem har jag haft en enorm nytta av. Och arkivet förstås – om ca 10 år har jag hunnit gå igenom det mesta …

 I december 2018 slutade jag att kommentera för TV-Sporten och dagen efter i ett par intervjuer berättade jag om mina planer. Direkt efter jul blev jag till min stora överraskning utsedd till ”Årets Smålänning” (Astrid Lindgren fick det 1992) och på nyåret började det intensiva arbetet. Jag har haft förfrågningar tidigare från ett par förlag men en smålänning väljer ju i första hand ett förlag på ”hemmaplan”.

Därför fick Isaberg Förlag uppdraget – Eva och Jan Månsson är ju dessutom klubbkamrater i Isaberg Golfklubb. Eva har nu insett att vi som jobbar inom media kan flytta på en deadline och att allting är möjligt – det omöjliga är bara lite svårare.

 Flera kompisar har bidragit på flera sätt och inte minst vill jag nämna David Lagercrantz (succéförfattaren som jag brukar besegra i bordtennis), Jens Orback (f d statsråd, också författare som jag spelar golf och bordtennis med) och Ingvar Oldsberg som i slutfasen av bokskrivandet stöttade och inspirerade. Ingvar har också skrivit ett litet förord.

Stor nytta har också vårt företags två redaktörer gjort – Karolina Lindeborg och Tony Andersson. Och inte minst – Anders Wieslander som gjort layout och diverse underverk!

 Avslutningsvis – boken är unik på åtminstone ett sätt. Jag har elva medförfattare som alla har fått publicera exakt vad dom ville. Att Glenn Strömbergs kapitel sedan inte är till fullo med sanningen överensstämmande – det är en helt annan sak.

Pressbilder

Mejla jan@isaberg.nu och meddela vilken eller vilka bilder du vill ha så skickar vi högupplöst.

Staffan - golf Staffan i aktion på sin hemmabana Isaberg Golfklubb.
Staffan mannekängar Staffans första modellengagemang i regnkappa för Hallbergs postorder.
Staffan tipsextraredaktionen Det fanns många telefoner på redaktionen i Göteborg där även Radiosportens Sportextra sändes på lördagarna.
Tipsextra Tipsextra startades i november 1969 och grafiken såg annorlunda ut då än nu. Så här såg Tipstavlan ut och den sköttes manuellt.
Kjell Johansson, Lindeborg, Hans Alsér Kjell Johansson, Staffan och Hans Alsér i Hovslätt augusti 1969.
Staffan och Svennis EM studion 1992 Ullevi, Göteborg. Staffan och Svennis i studion finaldagen när Danmark besegrade Tyskland. Till vänster den rutinerade studiomannen Roger Jansen.
Staffan och Blomqvist Prisutdelning på Hotel Tylösand i Halmstad i samband med TEO 1994. Fr.v. Staffan och Janne ”Blomman” Blomqvist.
Studion fotbolls-EM 1992 Det var gott om fotbolls-celebriteter i EM-studion 1992. Fr.v. Bosse Hansson, Staffan, Pelé, Franz Beckenbauer och Stefan Schwartz.
Golf med Jörgen P. En lyckad golfrunda på fantastiska Black Mountain, Hua Hin. Vi spelade ”bästboll” i en medlemstävling, gick 5 över par och Jörgen bidrog med tre birdies.
Staffan i sminket Sarah Sjöström i aktion i TV-husets smink i Stockholm.
Hovslätts juniorlag i fotboll ca 1967 Hovslätts juniorlag i fotboll ca 1967, Staffan t.v. i nedersta raden.
Staffan och kungen Kung Carl XVI Gustaf intervjuad på 1970-talet av Lindeborg. En av dem röker.
Tipsextra Open på Hooks golfklubb En f.d. världsetta i tennis, en förbundskapten i golf och två sportkommentatorer. Fr.v. Mats Wilander, Janne Blomqvist, Lars-Gunnar Björklund och Staffan. Bilden tagen på Hooks Golfklubb 1983 i samband med Tipsextra Open i golf.
Staffan med Thomas Wernerson Lindeborg och Wernerson på fotbolls-VM 2006.
Sim-EM 2015 Två av TV-sportens expertkommentatorer i simning tillsammans med Staffan. Fr.v. Bengt Baron och i mitten Hans Chrunak. Hans gjorde sin sista sändning i samband med EM i simning december 2015.
Staffan och Ronnie P Staffan och Ronnie Peterson på väg hem från San Diego till Long Beach 1977.
Jönköping 700 år Det var mer än 10 000 personer på Västra Torget när SVT direktsände Jönköpings 700-årsjubileum i maj 1984 med Agnetha Fältskog och Staffan Lindeborg som programledare. På scen här efter galan även Staffans döttrar Anna och Karolina.
OS i Peking 2008 Hans Chrunak och Staffan på OS i Peking 2008 med ”Fågelboet” i bakgrunden.

Av Staffan Lindeborg

STAFFAN LINDEBORG Public Service i 50 år, 2019

Lindeborg bokomslag
Tillagd i varukorgen